[ günerhan ]

Beton Parlatma

Beton zemin yüzeylerin kazıma, honlama ve parlatma işlemleri ile daha güçlü, kusursuz, granit benzeri bir görünüm kazandırılması işlemine beton parlatma denir. Beton parlatma işlemi yapılırken sırasıyla önce beton kazıma işlemi daha sonra honlama işlemi ve en son olarakta parlatma işlemi yapılır.Kazıma katı ne kadar çok olursa, maruz kalan agregalar o kadar büyük görünüm sağlar ve parlatma asaması ne kadar çok olursa görünümde de o kadar parlaklık olacaktır. 

[ günerhan ]

Beton Parlatma

Zemin parlatma uygulaması yapıldıktan sonra zemin tozumazlığı ve aşınma dayanımı uzun süre sağlanmış olacaktır. Parlaklığın koruma süresi betonun yapısı, kullanım şekli ve bakım yöntemlerine göre olacaktır.Bakım ve temizliği düzenli yapılan zeminler parlaklığını kaybetmeyecektir. Zamanla yıpranan, parlaklıklarını kaybeden zeminler tekrar düzeltme aşamaları ile aynı parlaklığa ulaştırılabilir. Beton parlatma bir yüzey kaplama yöntemi değildir, beton zemine ve çevreye zararlı kimyasal kullanılmaz. Uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde edilir.

Kazıma

Endüstriyel zeminlerin beton yüzeyleri genellikle perdahlıdır veya epoksi, pvc, linolyum gibi kaplamalar bulunmaktadır. Betonun yüzeyden bu kaplama malzemelerinin temizlenmesi ve şerbet tabakasının alınması özel beton silim ve parlatma makinaları ile yapılır ve bu işleme beton kazıma işlemi denir. Bu işlem yapılırken makinelerde metal kazıma elmasları kullanılır. Makinelerin dönüş hızı ve ağırlıkları ile elmaslar beton yüzeyin kazınmasını sağlar. Kazıma esnasında oluşan tozlar endüstriyel vakum makineleri ile torbalanarak ortamdan uzaklaştırılır.

Honlama

Mat bir görüntü oluşturmak ve zemine kayganlık direnci sağlamak için yapılan işleme “Honlama” denir. Bu aşamada genellikle resine elmaslar kullanılır. Resine elmaslar, metal elmasların bıraktığı çizikleri kaybeder aynı zamanda parlatma aşamaları için uygun yüzeyi oluşturur. Honlama yapılmış yüzeyler mat ile parlak yüzey arası görünüme sahip olacaktır.

Lityum Silikat

Beton yüzeyini sertleştirmek ve yoğunluğunu artırmak, betonu parlatmaya hazırlamak amacıyla Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler kullanılır. Eski veya yeni betonlarda kullanılabilir. Bu uygulama hafif basınçlı pompa ile beton zemine püskürtme yapılır ve mop yardımı ile yüzeye dağıtılır. Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içerisine penetre olur ve betonun içinde tozumaya sebep olan kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit ve alkali metal hidroksitleri ile reaksiyona girer ve yüzeyi yoğunlaştırarak sertleştirir. Betonun tozuması tamamen engellenmiş olur. Lityum silikat uygulanmış beton daha yoğun, daha sert, daha dayanıklı, suya ve aşınmaya karsı dirençlidir.

Parlatma

Beton zeminlerde parlatma uygulaması; kullanılacak elmas asamaları, beton yüzeyin durumu ve talep edilen parlaklık seviyesine göre degismektedir. Beton içeriğinde bulunan doğal agregaların ortaya çıkartılması talep ediliyorsa daha fazla aşamada metal elmaslarla başlanıp ve devamında resine elmaslarında daha fazla kullanılmasıyla betonun parlatılması sağlanır. Beton yüzeyin düzgünlük durumuna göre daha ince elmaslar kullanılarak daha hızlı parlatma elde edilebilir. Beton yüzeyler; mat, yarı mat ve parlak olarak tercih edilebilir.

  • Diğer zemin uygulama yöntemlerine göre daha uygun maliyetli seçeneklerden biridir.
  • Bakım maliyetleri düşüktür. 
  • Temizlemesi kolay ve hikyenik bir yapıya sahiptir.
  • Kimyasal ve mekanik darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Küf ayrıca, toz akarları ve diğer alerjenleri bünyesinde barındıramaz.
  • Tüm beton ve çimento esaslı mineral yüzeylerde kullanılmaktadır.